Kérdésed van?

Szívesen válaszolok.

Gyakran ismételt kérdések

Hamisított e a méz ha becukrosodik?
A mézek bizony kristályosodnak. A méz szőlőcukrot és gyümölcscukrot tartalmaz. Minél magasabb a  szőlőcukor tartalma, annál hamarabb fog kristályosodni. Ez főleg a repce mézre, Olajretek mézre, vegyes virág mézre jellemző. Az akác méz gyümölcscukor tartalma a legmagasabb, de ha hidegben tároljuk az is keményedhet, opálosodhat. Azt szoktam mondani a méz olyan mint a bor meg a fa. Természetes anyag (Nem műanyag!) ezért a külső körülményekre változik. Például melegben hígul, hidegben sűrűsödik. Ezért van, hogy ha meleg vízbe tesszük a mézes üvegünket folyósabbá válik a benne lévő méz.
Minden mézet mi termelünk?
Mi egy családi vállalkozás vagyunk. Sajnos nem győzünk minden méhlegelőre vándorolni a méhészetünkkel. Viszont mivel méhészeti felszereléseket is árulunk, meglehetősen sok méhésszel tartjuk a kapcsolatot, az általuk termelt mézet hordóban átvesszük és mi csomagoljuk. Természetesen a méz minőségét mi garantáljuk.
Melyik méz a legjobb?
Ha az ízére vonatkozik a kérdés akkor azt mindenki a saját ízlése szerint fogja eldönteni. Sokak számára hihetetlen, mennyire különbözik a mézfajták íze. Erre nincs más mód mint végigkóstolni, ezért szeretik ajándékozni a mézválogatásokat. Tápanyag szempontjából gondoljunk a gyógynövény teákra. Minden virágnak más a gyógyhatása, ez pont így működik a méznél is. Minden virág nektárjának más a gyógyhatása ezért ajánljuk a vegyes virág mézeket. A vegyes virág mézünk napraforgó és más vadvirágok, szántóföldi virágok mézei. Az erdei vegyes mézünk a fák mézei, mint akác, hárs, erdei mézharmat, stb mézei.
Honnan tudjuk, hogy milyen mézet gyűjtött a méhecske?
A méhek a kaptártól 5 km-re repül el, csak kivételes esetekben repül picit messzebbre. A virágok sem egyszerre virágoznak. Mi méhészek virágzó kultúrákra szállítjuk a méheinket. A méhek éjszakára visszatérnek kaptárjaikba. Ekkor megyünk mi, bezárjuk a kaptárakat, teherautóra pakoljuk, elvisszük az éppen virágzó kultúrára pl.: repce, akác erdő, hegyi akác (a hegyekben az akác később virágzik a hűvösebb időjárás miatt), selyemkóró, hárs, napraforgó, stb. Természetesen miután a méheket elvittük és ők meghordták a kaptárakat, mi kipergetjük a mézet és utána vándorolunk tovább. Így tudjuk szétválasztani a különböző fajtamézeket.
TRAVEL & WINES

Nyári rövidített nyitva tartás:
Augusztus 21. - 25.:
9.00 - 14.00

Augusztus 26.:
9.00 - 13.00

Mézkuckó

Debrecen, Darabos u. 8.
(A Pláza parkoló bejáratának utcája)
ÚTVONAL

Nyitvatartás

Hétfő - péntek:
9:00 - 18:00
Szombat:
9:00 - 13:00
Vasárnap:
zárva

Telefon

(+3620) 347 2552
zipcodewiki.net
embed google maps on website
chevron-down